شاید به تازگی متوجه کیست مویی، در بین شکاف باسن یا قسمت دنبالیچه شده باشید و آن را با جوش پوستی اشتباه بگیرید اما به مرور با تغییر حالت و عفونی شدن کیست مویی علائم ناراحت کننده آن را تجربه میکنید که باید برای درمان، هرچه سریع تر تحت نظر یک متخصص قرار بگیرید.
در ادامه این متن قصد داریم علائم عفونت کیست مویی، دلایل ابتلا، زمان مناسب برای مراجعه به پزشک و روش های درمانی را به طور کامل برای شما شرح دهیم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید:
عفونت کیست مویی چیست؟
شاید بهتر باشد قبل از پرداختن به موضوع عفونت کیست مویی، توضیحی کوتاه درباره ماهیت کیست مویی بدهیم تا درک این عنوان برای شما ساده تر شود.
گاهی اوقات طی شرایط خاصی مو به سمت بالا رشد میکند و مجددا به داخل پوست بر میگردد در آن محفوظ میشود. این فرآیند سبب میشود تا بدن مو را به عنوان یک عامل بیگانه شناسایی کند و به آن پاسخ ایمنی نشان دهد که در نهایت با ایجاد التهاب و برجستگی در ناحیه کمر یا بین شکاف باسن همراه است. کیست مویی در ابتدا شبیه به یک جوش در سطح پوست ظاهر میشود.
پاسخ ایمنی بدن به مو برگشته، میتواند در نهایت به عفونت و چرک کیست مویی ختم شود و شرایط ناراحت کننده ایی را برای فرد ایجاد کند.
علت عفونت و ترشح چرک کیست مویی
یکی از سوالات متداولی که بیماران از ما میپرسند این است که چرا کیست مویی عفونی میشود؟ پاسخ به این سوال بستگی به شرح حال بیمار دارد. در واقع سه حالت کلی وجود دارد که در عفونی شدن و چرکی شدن کیست مویی مبتلایان دخیل است. این سه عامل عبارتند از:
-
اولین تجربه ابتلا به بیماری کیست مویی:
زمانی که فرد برای اولین بار این عارضه را تجربه میکند متوجه حادتر شدن وضعیت کیست مویی خود نمیشود. در نهایت عفونت، گریبان گیر کیست مویی شده و علائم را برای فرد شدیدتر میکند.
-
سهل انگاری در درمان:
گاهی اوقات افراد با وجود آگاهی از نشانه های بیماری کیست مویی توجهی به آن نمیکنند و تا زمانی که دچار چرک کیست مویی و شدت یافتن علائم بیماری نشده اند اقدامی برای درمان انجام نمیدهند.
-
سابقه ابتلا به کیست مویی
برخی از افرد با وجود اینکه برای درمان کیست مویی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند و چرک کیست مویی را تخلیه کردهاند، مجددا به این عارضه دچار میشوند.
ابتلا مجدد به عفونت کیست پیلونیدال در این شرایط ممکن است بر اثر دلایل مختلف ایجاد شود که یکی از مهم ترین دلایل عود مجدد کیست مویی و عفونی شدن آن مربوط به پشت گوش انداختن مراقبت های لازم بعد از جراحی کیست مویی است.
عامل دیگری که احتمال بازگشت مجدد بیماری را در افراد افزایش میدهد، درمان کیست مویی توسط یک پزشک کم تجربه است؛ زمانی که برای جراحی کیست مویی به متخصص مراجعه نکنید ممکن است در حین جراحی آبسه و عفونت به خوبی تخلیه نشود که همین موضوع بعد از مدتی سبب عود و عفونت کیست میشود.
” اگر به تازگی متوجه علائم ناخوشایند کیست مویی در نزدیکی مقعد شدید توصیه میشود قبل از عفونی شدن و شدت یافتن علائم آن بدون درنگ به یک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه فرمایید. “
نشانه های عفونت کیست مویی
پیش از هر چیزی باید از علائم و نشانه های کیست مویی آگاه باشید تا بتوانید قبل از عفونی شدن آن اقدامات لازم را جهت درمان انجام دهید. ممکن است کیست مویی در ابتدا هیچ نشانه ایی از خود بروز ندهد اما زمانی که دچار عفونت شود حتما برخی از علائم را از خود تجربه خواهید کرد.
التهاب و تورم کیست مویی در نزدیکی مقعد، زنگ خطری مبنی بر عفونی شدن آن است و اگر در زمان مناسب برای درمان اقدامات لازم را انجام ندهید ممکن است علائم زیر را به دلیل عفونی شدن کیست مویی ملاحظه کنید:
- ایجاد چندین منفذ بر سطح پوست اطراف کیست
- مشاهده مو بیرون زده از ضایعه پوستی
- احساس درد هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم و قرمزی در اطراف کیست مویی
- ترشحات بد بو از کیست مویی
- تخلیه چرک یا خون از آبسه
- تب خفیف
زمانی که یک یا چند علامت فوق را مشاهده کردید و به چرک کیست مویی مشکوک شدید بهتر است قبل از پیشرفت بیماری به یک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه فرمایید.
دکتر داوود تاجبخش با 20 سال سابقه کار در زمینه درمان بیماری های مقعدی میتواند به بهترین نحو بیماری شما را درمان کند، شما میتوانید از طریق واتساپ یا تماس با شماره های مندرج در سایت به صورت رایگان از ایشان در زمینه بیماری کیست مویی مشاوره بگیرید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده با شماره ۰۲۱۲۲۳۶۱۰۷۱ (کلینیک لیزرشفا) تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: روش های درمان کیست مویی
راه های تشخیص عفونت کیست مویی چیست؟
تشخیص عفونت کیست مویی از طریق یک پزشک متخصص در ابتدا با معاینه فیزیکی و جسمی انجام میشود و از آنجایی که این بیماری نشانه های بارزی دارد ممکن است بدون نیاز به آزمایش خون یا تصویر برداری به راحتی بیماری کیست مویی را تشخیص دهد. اما در مواقعی که کیست مویی دچار عفونت و چرک شده باشد برای اطمینان از سرایت نکردن عفونت به سایر ارگان های بدن آزمایش خون را در کنار معاینه جسمی برایتان جویز میکنند.
راه های درمان عفونت کیست مویی
زمانی که عفونت کیست مویی در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود، بیمار درد یا التهاب شدیدی را تجربه نمیکند. در این شرایط پزشک متخصص با تجویز آنتی بیوتیک با طیف گسترده ای که بتواند باکتری های مضر را درمان کند، عفونت کیست مویی را از بین میبرد و سپس توصیه هایی در جهت مراقبت صحیح از زخم های ایجاد شده ارائه میدهد.
بعد از ریشه کن کردن عفونت و چرک از کیست مویی نوبت آن رسیده تا درمان قطعی برای کیست مویی آغاز شود که شامل دو تکنیک درمان کیست مویی با لیزر و با جراحی سنتی کیست مویی میباشد.
لیزر درمانی تحول عظیمی در درمان های پزشکی ایجاد کرده و بالطبع به کار گیری آن نسبت به جراحی سنتی میتواند برای بیمار بسیار راحت تر انجام شود. لیزر درمانی با به حداقل رساندن درد و خونریزی و همچنین کوتاه بودن دوره نقاهت توانسته مورد توجه بسیاری از افراد در سراسر دنیا قرار گیرد.
” درمان کیست مویی با لیزر یک روش نوین و نوظهور در درمانهای پزشکی است که به دلیل مزایای بی نظیر و فوق العاده اش توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. دکتر داوود تاجبخش با سوابق درخشانی که در زمینه درمان کیست مویی با لیزر دارد به راحتی قادر است یک تجربه عالی از درمان را برای شما به ارمغان آورد. “
مراقبت های بعد از عمل سينوس مويی
پزشک متخصص کیست مویی بسته به نوع جراحی که بر روی کسیت مویی فرد انجام داده است، بیمار را با توصیههای از بیمارستان ترخیص میکند. اقدامات درمانی بعد از عمل جنبهی حمایتی داشته و در صورت رعایت کامل نکات، سرعت روند بهبودی بیشتر می شود و احتمال عود و عفونت و خونریزی ناحیهی عمل و مشکلات و عوارض بعدی آن کم میشود. این اقدامات پس از جراحی کیست مویی شامل:
مسکن: برخی ناراحتی و درد ناشی از عمل را میتوان با مصرف مسکن های تجویزی توسط پزشک کاهش داد.
استراحت: استراحت در خانه و پرهیز از کار سنگین در محل کار تا دو هفته پس از جراحی لازم و ضروری است.
تعویض پانسمان: بهتر است روزانه پانسمان توسط یک پرستار و در مرکز درمانی با شرایط استریل تعویض شود.
وضعیت صحیح نشستن: از نشستن بر روی زخم خودداری کنید. برای این کار میتوان از بالشهای تیوپی در زیر خود استفاده کرد تا ناحیهی جراحی درون فضای خای بالش قرار گیرد و به آن فشار وارد نشود.
استفاده از توالت فرنگی: توالت ایرانی فشار و کشش بین دو عضلهی سرینی باسن را افزایش میدهد به همین علت بهتر است از توالت فرنگی که فشار کمتری به پشت میآورد، مورد استفاده قرار گیرد.
حمام: طبق توصيه و راهنمايي پزشك خود اقدام به حمام رفتن نماييد.
شستوشوی زخم: طبق توصيه و راهنمايي پزشك خود اقدام به شستشوي زخم نماييد.
خشک کردن زخم: پس از هر بار شستوشو باید زخم را بدون مالش با یک پارچه نرم به آرامی خشک کرد. برای جلوگیری از اصطکاک پارچه استفاده از گرمای سشوار برای خشک کردن نیز روش مناسبی است به شرطی که فاصله ایمن تا پوست رعایت شود.
لباس گشاد: لباس زیر پنبهای و بدون الیاف مصنوعی و نایلون و گشاد بپوشید.
رژیم غذایی پر فیبر: مواد غذایی ملین و پر فیبر از ابتلا به یبوست و جلوگیری از زور زدن در دستشویی که میتواند به زخم جراحی فشار بیاورد، کمک میکند.
اجتناب از ورزش و فعالیت بدنی: برای بهبودی زخم و جلوگیری از فشار بر آن باید فعالیت بدنی و ورزش را تا دو الی چهار هفته بعد برای بهبودی نسبی زخم به تأخیر اندازید.
مراجعه به پزشک: در صورت نیاز به کشیدن بخیه یا معاینه در موعد مقرر به پزشک خود مراجعه شود.
صحبت های دکتر داود تاجبخش درباره مراقبت های بعد از درمان کیست مویی
عوارض درمان نکردن عفونت یا چرک کیست مویی
عدم درمان به موقع عفونت کیست مویی ممکن است منجر به عفونت کل بدن شود و درمان را بسیار دشوار کند. بنابراین به زنان یا مردانی که به کیست مویی مبتلا شدهاند توصیه میشود در اسرع وقت و با مشاهده اولین علائم از این بیماری، به پزشک مراجعه کند تا اقدامات لازم در این جهت صورت گیرد و سایر ارگان های بدن دچار عفونت نشوند.
کارهایی که نباید بعد از جراحی انجام دهید
- محل زخم جراحی را نخارانید و نمالید.
- نوار چسب روی محل جراحی را تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده، برندارید.
- کرم روی محل جراحی نمالید و پودری روی آن نریزید.
- محل زخم جراحی را جلوی نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
- حمام نروید، مگر اینکه محل زخم جراحی را خشک نگه دارید. طی این مدت می توانید با یک لیف مرطوب، بدن خود (به جز محل جراحی) را پاک کنید.
- اگر پزشک اجازه داد که حمام بروید، قبل از استحمام، روی محل پانسمان جراحی خود را با یک کیسه
نایلونی بپوشانید تا آب به این قسمت نخورد و خشک بماند. - به محل زخم جراحی، الکل، آب اکسیژنه (پراکسید هیدروژن) و بتادین نزنید، زیرا باعث آسیب بافت و تاخیر در بهبودی زخم می شود.
ممکن است بعد از جراحی، کمی احساس سوزش، خارش، درد و بی حسی در محل برش جراحی داشته باشید. همچنین ممکن است کمی ترشح و کبودی و برآمدگی کوچکی در این قسمت مشاهده کنید. البته باید گفت این علائم طبیعی هستند و جای نگرانی ندارد.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان عفونت کیست مویی
علائم اولیه بیماری کیست مویی در ابتدا ممکن است همانند یک جوش ساده به نظر برسد و از این بابت نگرانی خاصی برای بیمار ایجاد نکند. اما با شدت یافتن علائم و ایجاد چرک و عفونت در کیست مویی توصیه میشود هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید چرا که عدم درمان به موقع عفونت کیست مویی میتواند مشکلات بیشتری را برای شما ایجاد کند.
مطالب مرتبط با کیست مویی
– درمان کیست مویی در دوران بارداری
– مقایسه جراحی سنتی با لیزر کیست مویی
– سوالات و پرسش های رایج در مورد بیماری کیست مویی
– لیزر موهای زائد بعد از عمل جراحی سینوس موئی(پیلونیدال)
سلام وقت بخیر هر کیست با هر سایز با لیزر ممکنه?
سلام. بله با هر سايز و اندازه اى قابل عمل با ليزر هست. ميتوانيد يك عكس از كيست خود به واتساپ ٠٩٣٧١٣٠٩٣٧٦ ارسال كنيد.