ترشحات مقعدی نشانه چیست؟
ترشحات مقعدی به هر گونه ترشح و مواد غیر عادی گفته میشود که به شکل آبکی یا ژله مانند با رنگهای مختلفی از مقعد دفع میشوند. دلایل احتمالی زیادی برای بروز این اتفاق وجود دارد. یعنی ممکن است شما بواسیر یا شقاق داشته باشید و به دنبال آن ترشحات مقعد داشته باشید. یا ممکن است که به بیماریهای گوارشی و عفونت٬های مقاربتی مبتلا شده باشید و این ترشحات، نشانهای از بیماری شما باشد.
Rectal discharge is usually a symptom of an underlying condition affecting your GI tract or an infection. To avoid any potential complications, it’s best to see your healthcare provider for an accurate diagnosis.
ترشحات رکتوم معمولاً نشانه یک بیماری زمینهای است که بر دشتگاه گوارش شما تاثیر گذاشته و با ایجاد عفونت، ترشح مقعدی را ایجاد میکند.س برای جلوگیری از هرگونه عارضه احتمالی بهتر است تا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا به بررسی علت بروز ترشحات مقعدی، علائم و نشانهها و همچنین بهترین و موثرترین راه های درمان بپردازیم.
8 دلیل موثر در بروز ترشحات مقعدی
8 بیماری و شرایطی که در زنان و مردان موجب بروز ترشحات مقعدی میشوند، عبارتند از:
۱- هموروئید (Hemorrhoids)
بواسیر یا هموروئید یکی از بیماری های دردناک نشیمنگاهی است که در اثر بیرون زدن بخش انتهایی رکتوم به وجود میآید. این بیرون زدگی ممکن است در داخل کانال مقعد به صورت هموروئید داخلی رخ بدهد یا ممکن است که خارج از دهانه مقعد و به شکل هموروئید خارجی ظاهر شود.
هموروئید یکی از دلایل نسبتاً شایعی است که موجب بروز ترشحات مقعدی میشود. ترشحات مقعد که در اثر هموروئید به وجود میآیند، معمولاً حالتی ژلهای دارند و به رنگ سفید یا کرم دیده میشوند.
اگر بواسیر داشته باشید نه تنها ترشحات مقعدی را تجربه میکنید، بلکه علائم زیر را نیز تجربه خواهید کرد:
- خارش مقعد
- خونریزی مقعدی یا مدفوع خونی
- احساس درد و ناراحتی حین نشستن و یا راه رفتن
- وجود یک توده متورم و ملتهب در داخل یا اطراف دهانه مقعد
بیشتر بخوانید: علت احساس در مقعد چیست؟
۲- بیماریهای التهابی روده (Inflammatory Bowel Diseases)
بیماریهای التهابی روده مانند کرون روده و یا کولیت اولسراتیو، دو دلیل مهم و تاثیر گذار در ایجاد ترشح از مقعد میباشد. بیماری کرون روده میتواند بخشی از دستگاه گوارش یا قسمت کوچکی از روده کوچک را تحت تاثیر قرار دهد. در حالی که کولیت اولسراتیو روده منجر به التهاب رکتوم شده، و در روده بزرگ گسترش مییابد.
دلیل دقیقی برای بروز بیماریهای التهابی روده کشف نشده است. با این حال ممکن است دلایل زیر در ابتلا به بیماریهای التهابی در روده تاثیر گذار باشند:
- عوامل ژنتیکی
- رژیم غذایی نامناسب و پرچرب
- استرس و فشارهای عاطفی دائمی
- مصرف برخی داروها مانند قرصهای ضد بارداری
از جمله علائمی که خبر از ابتلا به بیماریهای التهابی روده میدهند، عبارتند از:
- اسهال مزمن
- مدفوع خونی
- درد شکمی دائمی
بیماریهای التهابی روده به طور مستقیم در ترشح رکتوم تاثیر گذار نیستند. بلکه با به وجود آوردن آبسه مقعدی یا فیستول در انتهای راست روده و نزدیکی دهانه مقعد، ترشحات مقعدی را به همراه خواهد شد.
فرم نوبت دهی اینترنتی کلینیک لیزرشفا
۳- آبسه مقعدی (Anal Abscess)
آبسه مقعد یا آبسه آنال یک کیسه عفونی است که در اثر بسته شدن غدد اطراف مقعد به وجود آمده و حاوی چرک و عفونت است. این بیماری نشیمنگاهی علائم و نشانههایی دارد که عبارتند از:
- یبوست
- ترشح یا خونریزی مقعدی
- تب در اثر عفونت ناشی از آبسه
- احساس داغی در اطراف کیسه آبسه
- تورم، احساس درد و تغییر رنگ در پوست اطراف مقعد
اگر آبسه مقعدی توسط پزشک متخصص جراحی عمومی تخلیه نشود، ممکن است عفونت آن به بافتهای اطرافش گسترش یابد! با بزرگ شدن آبسه احتمال ترکیدن و تخلیه شدن خود به خود بافت هم به شدت بالا میرود. با تخیه آبسه حتی ممکن است که فیستول مقعدی را نیز تجربه کنید!
۴- فیستول مقعدی (Anal Fistula)
فیستول مقعدی یک مجرای غیر طبیعی است که دو دهانه دارد. با توجه به شکل فیستول، ممکن است یک دهانه آن در نزدیکی دهانه مقعد و دهانه دیگر آن؛ به راست روده یا همان رکتوم متصل باشد. در اینصورت فیستول مقعدی دچار چرک و عفونت شده و ترشحاتی را در ناحیه مقعد به وجود میآورد.
برخی از نشانههای فیستول مقعدی که ممکن است تجربه کنید:
- احساس درد در طول دفع و حرکات دودی شکل روده
- درد تیر کشنده و مزمن در ناحیه نشیمنگاهی
- خستگی بی دلیل
- خونریزی مقعد
- ترشح مقعد
- تب
۵- عفونتهای مقاربتی (Sexually Transmitted Infections)
عفونت های مقاربتی معمولاً از طریق ارتباط جنسی دهانی یا از طریق ناحیه تناسلی منتقل شده و میتواند به دهانه رحم و راست روده در زنان و مردان آسیب بزند. برخی از بیماری های مقعدی که میتوانند ناحیه مقعد را تحت تاثیر قرار بدهند، عبارتند از:
- سفلیس (Syphilis)
- سوزاک (Gonorrhea)
- کلامیدیا (Chlamydia)
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
برخی از علائم رایجی که ممکن است بیماران مبتلا به عفونتهای مقاربتی تجربه کنند، عبارتند از:
- ترشحات مقعدی
- تورم و التهاب یا درد نشیمنگاهی
- خارش و سوزش در ناحیه مقعد
- درد و خونریزی حین اجابت مزاج
- به وجود آمدن تاول و زخم روی پوست مقعد
بیشتر بخوانید: معایب رابطه مقعدی چیست؟
۶- پروکتیت (Proctitis)
پروکتیت به وضعیتی اتلاق میشود که در آن نیاز دائمی به تخلیه روده های خود دارید. درد رکتوم یا انتهای مقعد، درد زیر شکم و مدفوع خونی از جمله علائم شایع پروکتیت هستند. گاهی اوقات اگر در کنار پروکتیت یک بیماری مقعدی ای گوارشی دیگر مانند فیستول یا حتی اسهال داشته باشید، ترشحات مقعدی را نیز تجربه خواهید کرد.
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چه چیزی منجر به بروز پروکتیت میشود؟ دلایل زیر در بروز این بیماری نقش بسزایی دارند:
- سابقه پرتو درمانی سرطان
- بیماریهای مقاربتی و سایر عفونتهای گوارشی و مقعدی
- آسیب دیدن راست روده یا مقعد در اثر ضربه یا رابطه جنسی مقعدی
۷- سرطان مقعد (Anal Cancer)
سرطان مقعد زمانی اتفاق میافتد که یک تومور غیر عادی در ناحیه مقعدی شما رشد کند. ترشحات مقعدی حیاتی ترین نشانه ابتلا به سرطان مقعد هستند. از دیگر علائمی که نشان دهنده سرطان مقعد میباشند، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- خونریزی مقعدی
- مدفوع شل و آبکی
- بی اختیاری مدفوع
- احساس پر بودن روده و نیاز به دفع دائم
- خارش و احساس درد مزمن در ناحیه مقعد
- وجود تودههایی در داخل کانال مقعد یا در اطراف دهانه آن
برخی افراد مبتلا به سرطان مقعد ممکن است که هیچ علامتی نداشته باشند. اما در مقابل برخی افراد علائمی مشابه با بواسیر یا شقاق (فیشر) را ممکن است تجربه کنند.
۸- سرطان روده بزرگ (Rectal Cancer)
سرطان کولورکتال، سرطان رکتوم و یا سرطان روده بزرگ یکی از انواع بیماریهای روده بزرگ است که به دستگاه گوارش بیماران آسیب زده و ترشحات مقعدی را به وجود میآورد. اگر ترشحات مقعدی زیادی دارید که حالت ژلهای و رنگی کدر دارند، ممکن است سرطان روده بزرگ داشته باشید!
اما دیگر چه علائمی نشان دهنده سرطان رکتوم هستند؟
- یبوست مزمن
- خونریزی از رکتوم
- اسهال دائمی و مزمن
- درد مقعد و زیر شکم
- تغییر در عادات روده و دفع بیمار
“ترشحات مقعدی ترشحاتی ژلهای و لزج هستند که میتوانند باعث ایجاد ناراحتی و نگرانی برای بیماران شوند. بهتر است تا به محض مشاهده ترشحات مقعدی به همراه درد و خونریزی از مقعد، به پزشک متخصص داخلی یا متخصص جراحی گوارش مراجعه کنید.”
9- افتادگی روده یا پرولاپس روده (Rectal Prolapse)
پرولاپس رکتوم یا افتادگی روده زمانی اتفاق میافتد که بخش انتهایی روده به طور جزئی یا حتی کامل، دچار بیرون زدگی و افتادگی از کانال مقعدی شود. علت اصلی افتادگی روده ضعف عضلات کف لگن میباشد.
بیماران مبتلا به افتادگی روده میتوانند این عارضه را از طریق بروز ترشحات مقعدی و یا مشاهده خون در مدفوع تشخیص دهند. به جز ترشح و خونریزی، علائم دیگری نیز خبر از ابتلا به افتادگی روده میدهند که عبارتند از:
- احساس پر بودن روده ها حتی بعد از دفع
- وجود یک توده قرمز و بیرون زده از مقعد
- یبوست و اسهال مزمن
- بی اختیاری در دفع
راه های تشخیص علت بروز ترشحات مقعدی
اگر قرار باشد تشخیص دهیم که علت بروز ترشحات مقعدی چیست، بایستی ابتدا به پزشک متخصص داخلی یا جراح عمومی مراجعه کنیم. سپس سوابق پزشکی شما همراه با علائم و نشانههایی که دارید توسط پزشک بررسی خواهد شد.
در نهایت تکنیکهای زیر برای تشخیص علت بروز ترشحات مقعدی مورد استفاده قرار خواهند گرفت:
- آنوسکوپی (Anoscopy)
- آزمایش خون (Blood test)
- ام آر آی شکمی (MRI Scan)
- پروکتوسکوپی (Proctoscopy)
- سی تی اکسن شکمی (CT Scan)
- کولونوسکوپی (Colonoscopy)
- تصویر برداری با اشعه ایکس (X-ray)
- سیگموئیدوسکوپی (Sigmoidoscopy)
چطور ترشحات مقعدی را از بین ببریم؟
برای درمان ترشحات مقعدی و از بین بردن آنها، بایستی حتماً علت بروز این مشکل را تشخیص دهید و به درمان آن بپردازید. در ادامه راهکارهایی را به شما معرفی میکنیم که برای درمان ترشحات مقعدی و بیماریهای به وجود آورنده آن مناسب میباشند:
درمان بواسیر برای از بین بردن ترشحات مقعدی
درمان این بیماری به نوع، شدت و همچنین توده های گوشتی و بیرون زده بستگی دارد. اگر بیماری در مراحل اولیه خود به سر ببرد، میبایست راهکارهای درمان خانگی و گیاهی زیر را انجام دهید:
- استعمال سیر له شده بر روی توده جهت از بین بردن عفونت و التهاب
- نشستن در لگن آب گرم روزی ۲ الی ۳ بار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه
- نوشیدن آب و مایعات به مقدار ۶ تا ۸ لیوان
- استعمال روغن نارگیل روی توده بواسیر
- مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر
- مصرف غلات کامل و حبوبات
- مصرف میوه و سبزیجات تازه
همچنین میتوانید از درمانهای دارویی و پمادهای زیر برای درمان هموروئید استفاده کنید:
- استعمال پماد لیدوکائین
- استعمال پماد آنتی هموروئید
- استعمال پماد هیدروکورتیزون
- استعمال شیاف آنتی هموروئید
- مصرف داروهای مسکن و کاهنده درد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
اگر شدت بواسیر به قدری باشد که درمان دارویی و خانگی پاسخگوی آن نباشد، بایستی آن را به کمک تیغ جراحی و به روش سنتی؛ یا به کمک لیزرهای نوین و فرکشنال CO2 درمان کنید. از جمله راهکارهای جراحی بواسیر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- هموروئیدوپکسی
- بستن باند لاستیکی
- بریدن توده بواسیر با تیغ جراحی
- جراحی بواسیر به کمک اشعه لیزرهای CO2
بیشتر بخوانید: درمان بواسیر با لیزر چه مزایایی دارد؟ + راه های درمان بواسیر چیست؟
درمان بیماری های التهابی روده
اگر بیماری های التهابی در روده را درمان کنید، میتوانید ترشحات مقعدی را نیز از بین ببرید. برخی از داروهایی که برای کاهش التهابات روده مناسب هستند عبارتند از:
- هیدروکورتیزون
- اینفلیکسیماب
- سولفاسالازین
- مرکاپتوپورین
- پردنیزون
اگر علت ایجاد التهاب در روده شما و ترشحات مقعدی به کمک دارو درمان نشوند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. به عنوان مثال اگر دیورتیکولیت یا کولیت اولسراتیو حاد داشته باشید، نیاز به عمل جراحی روده دارید.
“به هیچ عنوان بیماری های التهابی روده خودتان را سر خود و با مصرف دارو بدون تجویز پزشک، درمان نکنید! درمان دارویی این بیماری بایستی حتماً تحت نظارت پزشک متخصص انجام شود.”
درمان آبسه یا فیشر مقعدی
درمان آبسه مقعدی برای از بین بردن ترشحات مقعدی، تنها به کمک جراحی تخلیه آبسه انجام میشود. این عمل میتواند به روش سنتی و به کمک تیغ جراحی انجام شود. اما امروزه لیزر درمانی آبسه مقعدی جایگزین جراحی سنتی شده و به کمک اشعه ترمیم کننده لیزر، آبسه را تخلیه خواهد کرد.
این مقاله را مطالعه کنید و با درمان آبسه مقعدی با لیزر بیشتر آشنا شوید.
درمان فیستول مقعدی نیز به روشهای زیر امکان پذیر خواهد بود:
- فیستولوتومی
- لیزر فیستول مقعدی
- جراحی ترمیمی فیستول
- تزریق چسب فیبرین به فیستول
بیشتر بخوانید: راه های درمان فیستول مقعدی چیست؟
درمان ترشحات مقعدی با درمان عفونت های مقاربتی
انتخاب گزینه مناسب برای درمان عفونت مقاربتی شما، به نوع بیماری بستگی دارد. به عنوان مثال اگر به سوزاک، که شایع ترین عفونت مقاربتی است مبتلا شده باشید، درمان دارویی با آنتی بیوتیک برای شما تجویز خواهد شد.
دیگر راهکارهای مناسب برای درمان و پیشگیری از ابتلا به ترشحات مقعدی، عبارتند از:
- داشتن شریک جنسی مطمئن
- پرهیز از تماس با سوزن آلوده
- پرهیز از روابط جنسی پرخطر
- تزریق واکسن گارداسیل پیش از تجربه رابطه جنسی
درمان پروکتیت روده
انتخاب روش مناسب برای درمان پروکتیت، به زمینه ابتلا به این بیماری بستگی دارد. با این حال معمولاً ایجاد تغییر در رژیم غذایی، سبک زندگی و افزایش فعالیت روزانه میتوانند در درمان پروکتیت تاثیر گذار باشند.
درمان سرطان مقعد
معالجه سرطان مقعد و یا رکتوم، به نوع تودههای سرطانی و همچنین درجهی سرطان بستگی دارد. با این وجود گزینههای ممکن برای درمان سرطان مقعدی، عبارتند از:
- عمل جراحی برای برداشتن تودهها
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
بیشتر بخوانید: راه های ردمان کیست مویی چیست؟
درمان پرولاپس رکتوم
این بیماری درمان آسانی دارد و معمولاً با جراحی بخش افتاده رکتوم، درمان خواهد شد. اگر متوجه ابتلا به پرولاپس رکتوم نشوید، ممکن است وضعیت بیماری شدید شود و موجب زخم شدن و آسیب دیدن مقعد شود.
چه زمانی به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟
هر زمان که:
- درد زیر شکم داشتید.
- ترشح مقعدی داشتید.
- خونریزی رکتوم داشتید.
- اسهال و یبوست مزمن را تجربه کردید.
بهتر است تا از پزشک متخصص داخلی یا جراح عمومی نوبت بگیرید و علت بروز این مشکلات را تشخیص دهید.
تماس با مرکز تخصصی درمان بیماری های مقعدی در سعادت آباد
برترین کلینیک لیزر بیماری های مقعدی در تهران
کلینیک دکتر داود تاج بخش بیش از 17 سال است که با مدیریت دکتر داود تاج بخش، مشغول به فعالیت در زمینه جراحی و درمان بیماریهای نشیمنگاهی به کمک تکنولوژی نوین لیزرهای CO2 فرکشنال میباشد. این مجموعه اولین مرکز تخصصی در غرب تهران میباشد که درمان ناهنجاریهای مقعدی با لیزر را آغاز کرده است.
کلینیک دکتر داود تاج بخش هیچ گاه درمان با جراحی را تنها راه درمان نمیداند و سعی دارد تا با تغییر عادات غذایی بیماران، مشکلات گوارشی و ناحیه نشیمنگاهی آنها را درمان کند.
شما میتوانید از طریق تلگرام و یا واتساپ مشاورهی رایگان با دکتر داود تاج بخش داشته باشید و در صورت نیاز به درمان و جراحی، به کلینیک لیزرشفا در سعادت آباد مراجعه کنید.