بیماری التهابی روده چیست؟ شاید برای اول با شنیدن نام بیماری کرون روده یا همان بیماری التهابی روده این سوال در ذهن شما ایجاد شود که چه نواحی از بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و علائم آن چیست؟! IBD یکی از بیماری های مزمن گوارشی است که به سبب آن علائم ناراحت کننده ای مانند اسهال مزمن، گرفتگی شکم، کاهش وزن، خونریزی از مقعد و … را برای افراد ایجاد میکند.
این عارضه ممکن است چندین بخش از روده را درگیر کند اما با این حال ممکن است در برخی افراد تنها یک قسمت از روده بزرگ را در گیر کند. به هر حال شدت علائم بیماری در افراد مختلف متفاوت بوده و به یک شکل ظاهر نمیشود؛ به همین دلیل راه های درمان متفاوت است.
در ادامه این متن با ما همراه باشید تا ابعاد مختلف بیماری روده التهابی را بررسی کنیم و روش های درمانی آن را برای شما شرح دهیم:
بیماری کرون روده چیست؟
بیماری کرون که با نام بیماری التهابی روده (IBD) نیز شناخته میشود یک اختلال شایع گوارشی است که بیشتر افراد بین 15 تا 35 سال را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری در طی شرایط خاص موجب التهاب دستگاه گوارش خصوصا ناحیه کرون و روده کوچک میشود که این موضوع میتواند علائم ناراحت کننده ای رابرای افراد به همراه داشته باشد.
به گفته منبع معتبر my.clevelandclinic.org تقریبا نیم میلیون آمریکایی به بیماری کرون روده مبتلا هستند که میتواند زنان، مردان و کودکان را شامل شود.
” An estimated half a million Americans have Crohn’s disease. This can include men, women and children.”
علائم و نشانه های بیماری کرون روده
بیماری کرون روده در بدن هر شخص بسته به نوع، موقعیت و میزان التهاب میتواند علائم متفاوتی را از خود بروز دهد. اما به طور کلی علائم این بیماری شامل موارد زیر میشوند:
- تب
- شقاق مقعد
- درد شکمی
- اسهال مزمن
- درد در مقعد
- احساس سیری
- فیستول مقعدی
- احساس خستگی
- خونریزی مقعدی
- کاهش ناگهانی وزن
- وجود خون در مدفوع
- خروج ترشحات از مقعد یا اطراف مقعد
- ضایعات پوستی غیر طبیعی (معمولا در ناحیه باسن)
علاوه بر موارد فوق افراد مبتلا به بیماری کرون روده ممکن است سایر علائم خارج از دستگاه روده را نیز تجربه کنند. این نشانه موارد زیر را شامل میشود:
- سنگ کلیه
- التهاب پوست
- التهاب مفاصل
- التهاب چشم ها
- پریودهای نامنظم
- درد هنگام رابطه جنسی
- التهاب کبد یا مجاری صفراوی
- تاخیر در رشد یا رشد جنسی در کودکان
افرادی مبتلا به این بیماری، در یک دوره علائم شدید را تجربه می کنند و سپس بعد از گذشت این دوره شدت علائم کاهش پیدا می کند و در برخی مواقع نیز بدون علائم هستند. با این حال توصیه میشود به محض اینکه تغییراتی را دردستگاه گوارش خود متوجه شدید فورا به پزشک متخصص گوارش مراجعه فرمایید.
زنان مبتلا به کرون روده چه علائمی را تجربه میکنند؟
در این هنگام بانوان مبتلا به بیماری روده التهابی علائمی نظیر پریودهای نامنظم، کمبود آهن، احساس سیری و بی اشتهایی، درد هنگام رابطه جنسی و عدم رضایت از رابطه جنسی را تجربه میکنند. این بیماری با تاثیر گذاری بر روی هورمون ها منجر به پریود های نامنظم در زنان میشود؛ از طرف دیگر بیماری کرون روده روی جذب مواد مغذی تاثیر گذار است بنابراین بیماران با کمبود آهن مواجه می شوند.
تماس با بهترین مرکز درمان بیماری های مقعدی با لیزر در تهران – سعادت آباد
عوامل موثر در ابتلا به بیماری کرون
در واقع دلیل خاصی برای بروز این بیماری وجود ندارد؛ اما عواملی که در قسمت زیر اشاره میکنیم شروع کننده بیماری روده التهابی هستند.
-
ژنتیک:
طبق مطالعات انجام شده این بیماری میتواند به دلیل وراثت و ژنتیک اتفاق بیفتد. افرادی که یکی از بستگان درجه یک آنها کرون روده دارد، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
-
سیستم ایمنی:
در برخی مواقع ورود یک ویروس یا باکتری به بدن میتواند سبب بروز علائم کرون روده شود. زمانی که سسیستم ایمنی بدن سعی بر این دارد تا با میکروب های مخرب یا عوامل بیرونی مبارزه کند، ممکن است شرایطی ایجاد شود که سیستم ایمنی بدن با یک پاسخ ایمنی غیر طبیعی به سلول های دستگاه گوارش حمله کند و منجر به بیماری التهابی روده شود.
سایر مواردی که تصور میشود در ابتلا به بیماری کرون روده نقش دارند عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- یک عفونت قبلی معده
- تعادل غیر طبیعی باکتری های روده
چه کسانی بیشتر به بیماری کرون روده مبتلا میشوند؟
همان طور که در متن فوق اشاره کردیم بیماری کرون روده بیشتر در افراد زیر 35 را تحت تاثیر قرار میدهد؛ بنابراین افراد جوان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. همچنین خطر ابتلا به این بیماری در کسانی که شرایط زیر را دارند نسبت سایر افراد افزایش مییابد از جمله:
- افراد سیگاری
- سابقه خانوادگی
- استفاده از داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی
انواع بیماری کرون
بیماری التهابی روده با توجه به ناحیه ای که تحت تاثیر قرار داده است به انواع مختلفی طبقه بندی میشود؛ از جمله:
- بیماری کرون معدوی دئودنالی: همان طور که از نام این نوع کرون مشخص است محل معده و اولین بخش روده کوچک را درگیر میکند.
- بیماری کرون ژوژنوایلئیت: این نوع بیماری بخش دوم روده کوچک را درگیر میکند.
- بیماری کرون ایلئیت: این نوع بیماری بخش آخر روده کوچک را درگیر میکند.
- بیماری کرون ایلئوکولیت: این بیماری شایع ترین نوع کرون است. این نوع کرون قسمت های ایلئوم را تحت تاثیر قرار میدهد.
- بیماری کرون کولیتی: این بیماری بر روی کولون تاثیر می گذارد.
- بیماری کرون پری آنال: این بیماری بر روی اطراف مقعد تاثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: مزایا درمان بیماری های مقعدی با لیزر
راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری کرون
همان طور که پیش تر به آن اشاره کردیم علت دقیقی برای ابتلا به این بیماری شناخته نشده است اما با این حال میتوان حدالامکان از بروز و تشدید بیماری التهابی روده با رعایت برخی نکات ساده پیشگیری کرد. برای پیشگیری از التهاب روده بهتر است طبق دستورالعمل های زیر عمل کنید:
- به طور کلی بهتر است غذاهای بسیار چرب، خام و سبزیجات، محصولات لبنی، کافئین و ادویههای تند را کم تر مصرف کرده یا از مصرف آن ها خودداری کنید.
- به جای اینکه در هر وعده غذایی مقدار زیادی غذا مصرف کنید بهتر است تعداد وعده های غذایی را افزایش داده و در هر وعده میزان کمتری غذا بخورید.
- مصرف مایعات سبب عملکرد بهتر دستگاه گوارش میشود، بنابراین مصرف آب و سایر مایعات را افزایش دهید.
- از استعمال سیگار و دخانیات خودداری کنید؛ چرا که سیگار کشیدن سبب افزایش خطر احتمال بروز کرون میشود.
- استرس علائم بیماری را افزایش میدهد، سعی کنید از استرس و اضطراب دوری کنید. به طور کلی خلقیات و اعصاب تاثیر زیادی بر روی عملکرد دستگاه گوارش دارند. دور ماندن از عواملی که سبب اضطراب و تنش می شود از اهمیت بالایی بر خوردار است. بنابراین بهترین راه پیشگیری و جلوگیری از تشدید بیماری تغییر سبک زندگی است.
رژیم غذایی به شدت بر روی عملکرد روده و معده تاثیرگذار است. در واقع عملکرد دستگاه گوارش تحت تاثیر سبک زندگی انسان ها قرار دارد. بنابراین کوچکترین تغییر در سبک و رژیم غذایی منجر به تشدید بیماری می شود.
بیشتر بخوانید: راه های درمان یبوست چیست؟
روش های درمان بیماری کرون روده
راه های زیادی برای درمان و جلوگیری از تشدید بیماری وجود دارد. ممکن است پزشک با توجه به شرایط بیماری مریض خود راههایی نظیر مصرف دارو و مکملهای غذایی، جراحی و طب سنتی را پیشنهاد دهد؛ که البته درمان کرون روده با توجه به نوع و شدت بیماری متفاوت است.
پزشک با توجه به شرایط بیمار، داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک و… را پیشنهاد می دهد. برای مثال پزشک برای شروع درمان ممکن است برای کمک به کنترل التهاب، داروهای ضد التهاب را تجویز کند.
در برخی موارد نیز پزشک تشخیص میدهد که بیماری با تجویز دارو درمان نمیشود، در این حالت جراحی روده را برای کنترل علائم به فرد پیشنهاد میدهد. در این زمان دیگر دارو قادر به کنترل علائم بیماری نیست، بنابراین پزشک مجبور به عمل جراحی می شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اگر علائمی که به آن اشاره کردیم را تجربه میکنید و همچنان نتوانستید این علائم را با درمان های خانگی رفع کنید بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
پزشک با تجویز آزمایش های متعدد روند درمان را پیش می گیرد. مراجعه به پزشک و انجام آزمایش از شدت روند بیماری جلوگیری می کند. بنابراین در صورت مشاهده علایم بیماری از مصرف خودسرانه دارو خودداری کرده و سریعا به یک پزشک ماهر مراجعه کنید. در صورتی که بیماری شما زودتر شناسایی شود، روند درمان راحت تر خواهد بود و زودتر به بهبودی خواهد رسید.
بیشتر بخوانید: آنوسکوپی چیست؟ + آنوسکوپی چگونه انجام میشود؟